• Dina Vierendeel

Zeven Hans-lessen van het leven

Bijgewerkt op: 14 mei

Een zestal jaar geleden – het was zomer – kwam ik tot de vaststelling dat er dag na dag steeds minder lukte. Ik had een vijftiental jaar als opvoeder gewerkt. Ik zorgde toen met hart en ziel voor anderen. Maar dat lukte om de één of andere reden niet goed meer… het ging steeds moeizamer tot het op een punt kwam dat het zowel mentaal als fysiek helemaal niet meer ging.

Ik was namelijk iets cruciaal vergeten: voor mezelf zorgen!
k herinner me uit die periode nog twee symbolische momenten: de laatste telefoon naar m’n directe collega/mentor van toen waar ik huilend moest toegeven dat het echt niet meer ging. En niet veel later de crash bij m’n ouders waar ik tot m’n grote frustratie moest vaststellen dat m’n lichaam niets meer wou doen dat m’n geest verlangde. Alles begon te tollen, het enige dat ik echt nog kon doen was liggen, slapen en proberen recupereren. Het was daar en toen dat ik besliste dat ik dit te boven ging komen en er zelfs sterker zou uitkomen… hoe, dat wist ik niet. Maar – het – zou – en – moest – me – lukken! Nu, zoveel jaar later kan ik met m’n hand op m’n hart zeggen dat het ook gelukt is. En dat ik vreemd genoeg zelfs dankbaar ben dat dit alles me overkomen is. Want het bleken lessen van het leven. Elke dag nog pas ik die Hans-lessen (en hoe voor hem te zorgen) toe:

  1. Je voeding is je brandstof Toegegeven, met deze les worstelt de Bourgondiër in mij nog regelmatig. Maar rationeel weet ik al heel goed wat nodig is: Je voeding is je brandstof, wil je dus dat je motor goed draait, zorg dan dat je de juiste brandstof tankt. Blijf daarenboven weg van alle té en varieer genoeg…

  2. Ga op zoek naar liefde, vriendschap en verbinding Hoewel ik lang gedacht heb dat ik alles alleen aankon had ik ook toen verbinding en hulp nodig… Een goede dagelijkse dosis liefde en vriendschap zijn van groot belang om het leven ten volle te kunnen vieren!

  3. Bouw voldoende stilte -en meditatiemomenten in Want waar ik stilte combineerde met natuur, daar worden heel vaak helpende antwoorden in m’n oor gefluisterd.

  4. Zing en dans zoveel je kan Want muziek, zingen en dansen zijn cruciale vitaminen voor m’n ziel.

  5. Speel waar mogelijk Of het nu poppenkast spelen is, springen op de trampoline, samen schommelen of voetballen. Laat op tijd en stond het kind in jezelf los…

  6. Schrijf en lees zoveel je kan Het is heerlijk om in volle concentratie nieuwe dingen te lezen en leren. Op dat moment ontstaat er een soort flow. Daarna schrijven over wat je geleerd hebt zorgt dat je het stap voor stap ook leert integreren in jezelf. Een win-win dus!

  7. Luister naar jezelf en anderen Niets zo belangrijk als leren naar jezelf luisteren en vooral dan naar wat je nodig hebt om blij te zijn. Maar vanuit dat luisteren naar jezelf is het minstens even belangrijk om echt, oprecht en nieuwsgierig te luisteren naar anderen… want je kan echt van iedereen bijleren!

Ter info, dit zijn de zaken die voor mij werken, zeker als ik ze genoeg alterneer, combineer en doseer, maar ieder heeft zo z’n eigen handleiding naar het schijnt… Wat is die van jou?

Geplaatst op 29 maart 2022Categorieën AlgemeenTags Burnout, Handleiding, Verandering, Zelfzorg9 Reacties

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven